Maine coon

Maine coon – maailman suurin kissarotu

   

Nykyisen tiedon pohjalta Yhdysvaltojen koillisen osavaltion Mainen ”coon” – (pesukarhu-)kissat ovat merimiesten tuomien kissojen risteytyksiä. Ristisiitosten ja seudun ankaranpuoleisten talvien seurauksena syntyi lopulta voimakas, massiivinen, paksuturkkinen kissarotu, jonka yksilöitä oli monenvärisiä ja -kuvioisia. Maine coon on itsestään, luonnollista tietä syntynyt rotu, ei siis ihmisten aikaansaama risteytys.

Maine coon on julistettu Yhdysvaltojen Mainen osavaltion kansalliskissaksi 10.4.1985. Vuonna 1953 perustettiin Central Maine Cat Club -yhdistys. Yhdistys alkoi panna toimeen vuotuisia kissanäyttelyitä, jossa valittiin ”Mainen valtion paras kissa”. Maine coon -kissojen näyttelyitä oli jo paljon ennen Madison Square Gardenin 1895 pidettyä ensimmäistä kissanäyttelyä.
Eurooppaan ensimmäiset coonit tulivat vasta 1970-luvun puolivälissä ja Suomeen vuonna 1989. Suomeen coonit saapuivat Tanskasta pälkäneläiselle Anja Lintunevalle Huvikummun kissalaan.

Maine coonit kiintyvät omistajaansa ja tarvitsevat huomiota ja leikkitoverin. Ne pitävät siitä, että ympärillä on menoa ja meininkiä, ja tarvittaessa osaavat järjestää sitä itse. Maine coon on hyvin koiramainen rotu ja tulee hyvin toimeen muiden eläinten kanssa. Coonit rakastavat usein koiran leikkejä, ne rakastavat kaikenlaisia takaa-ajo-, sekä piilo- ja vaanimisleikkejä ja monet maine coonit oppivat esimerkiksi noutamaan tavaroita.

Maine coonin vartalon tulee olla lihaksikas ja rintakehän laaja. Vartalo on pitkä, jalat vahvat ja lihaksikkaat. Tassut ovat leveät ja pyöreät. Varpaiden välissä on oltava karvatupsut. Häntä on oltava yhtä pitkä kuin kissakin, ylettyen hartioihin asti. Häntäkarvat ovat tuuheat ja pitkät. Kasvojen tulee olla keskipitkät, poskipäät korkeat ja pää neliönmuotoinen. Profiilissa on loiva painauma, ja otsa on hieman kaareva. Katsottaessa kissaa sivusta leuka on voimakas ja samassa linjassa nenän ja ylähuulen kanssa. Korvat ovat suuret ja kärjissä on tupsut. Korvan sisältä kasvaa karvaa. Silmät ovat soikeat, ja niissä pitää olla se kuuluisa ”pöllön katse”.

Cooneja tavataan kaikissa väreissä ja väriyhdistelmissä. Cooneista löytyy niin tiikerejä kuin tabbyja valkoisella laikulla tai ilman. On olemassa myös yksivärisiä cooneja. Cooneista löytyy myös täysin valkoisia ja ns. savukissoja. Maine coonin turkki on tuuhea, lyhyt hartioilta ja pitkä vatsan kohdalta ja takajaloissa. Kaulus on toivottava. Maine coon -urokset painavat kuudesta kahdeksaan kiloa, mutta ne voivat painaa jopa yli kymmenen kiloa tai yli. Naaraat painavat yleensä neljästä kuuteen kiloon. Coon on täysikasvuinen vasta kolmivuotiaana. Koostaan huolimatta maine coon on kiltti, leikkisä ja oppivainen rotu.